Gyakran ismételt kérdések

Ha arra gyanakszom, hogy valamilyen belső ok váltja ki a viszketést, milyen orvoshoz forduljak?

Akkor is nyugodtan fordulhat bőrgyógyászhoz, mert neki van meg elsősorban a képzettsége a viszketés általános kivizsgálásához. Ha szükséges, úgyis el fogja küldeni a megfelelő szakorvoshoz – ha a belső betegség gyanúja megalapozott.

Tejcukor-allergia lehetőségét vetette fel a háziorvos. Magyarázhatja ez a viszketést és hasmenést?

A hasmenést igen, a viszketést nagy valószínűséggel nem. Ami ugyanis Önnek van, az nem allergia – a tejcukorra valódi allergia nem alakul ki. Időnként sajnos így nevezik (pontatlanul) a tejcukor emésztési zavarát, amire a tejcukor “intolerancia” a helyes elnevezés. Nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, amely legtöbbször a tejben lévő fehérjékre adott kóros reakció, mely valóban járhat kiütéssel, viszketéssel.

Kilenc hónapos lányomra azt mondták, tejekcémája van, a gyermekorvos mégsem tiltotta el a tejtől.

A tejekcéma félreérthető, régies kifejezés. A fél éves kor után jelentkező ekcéma azért kapta ezt a nevet, mert éppen ez az az időszak, amikor először kap tehéntejet a csecsemő – tehát csak időbeli egybeesésről van szó. Jobb az “atopiás ekcéma”kifejezés, amit okozhat akár tehéntej IS, szerencsére viszonylag ritkán.

Száraz, viszkető bőr esetén mit érdemes használni? Fürdőolajat és mosakodókrémet vagy testápló krémet?

Enyhe szárazság esetén mindegy, amelyiket kellemesebbnek vagy egyszerűbbnek érzi. Ha viszont valóban száraz a bőre, akkor tapasztalatom szerint csak a testápolók adnak megfelelő védelmet (és azok közül sem mindegyik!)

További információ a száraz bőr kezeléséről.