Viszketés a terhesség alatt

A terhesség alatt enyhe viszketés jelentkezhet, ennek oka nem ismert, talán a gyorsabb vérkeringéssel magyarázható. A hasfal feszülése gyakran okoz viszketést. Hozzájárulhat a viszketéshez a szorossá váló ruházat is.

Igen gyakori a tenyerek kipirosodása és viszketése, mely némileg kellemetlen lehet, de veszélytelen. A hormonok megváltozott szintje magyarázhatja.

Nem ritka a (polimorf) terhességi kiütés, melynek közkeletu magyar neve sajnos nincs.

Gondot okozhat a máj muködésének megváltozása. Ha például az epe nem tud megfeleloen ürülni, a vérkeringésbe jutó epesavak intenzív viszketést okozhatnak. Ez a terhességek 2%-ában jelentkezhet és gyógyszerrel (urzodeoxikólsavval) jól kezelheto. A kezelés veszélytelen a magzatra, ugyanakkor a kezeletlenül hagyott epeürülési zavar károsíthatja a magzatot!

Terhességi kiütés

Nagy-Britanniában PEP-nek, az Egyesült Államokban PUPPP-nek nevezik. (PEP: Polymorphic eruption of pregnancy; PUPPP: Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy). Egységesen elterjedt magyar neve jelenleg nincs, polimorf terhességi kiütésnek, késői terhességi prurigonak szokták nevezni. (A “polimorf” szó arra utal, hogy a kiütések nem egyformák, hanem változatosak).

Nem ritka: 160-240 terhességből egyszer fordul elő.

Általában a terhesség 35. hetében kezdődik, szinte mindig a hason, terhességi csíkok területén. Később más területekre is átterjedhet, de érdekes módon a köldök tájékát kikerüli. Erősen viszkethet. A szülés után 1-2 héttel magától megszűnik, átlagosan tehát kb. hat hétig tart. Szerencsére erős viszketés ebből csak körülbelül egy hétig áll fenn.

Oka ismeretlen.