Száraz bőr otthoni kezelése

A száraz bőr leggyakrabban csecsemőkorban és időskorban fordul elő. Ha a bőr száraz, sokkal hajlamosabb gyulladásra, viszketésre. Gyakori tisztálkodás is kiválthatja. Ennek legismertebb példája, amikor a kéz bőre a sokszori kézmosás miatt szárad ki.

A legegyszerűbb a szárító tényezők csökkentése lenne. Ha ez nem lehetséges – vagy nem elégséges -, vissza kell pótolni a bőr víz- és zsírtartalmát. Erre leginkább bőrpuhító krémeket szokás használni. A szokásos, üzletben kapható testápolók általában nem elég magas zsírtartalmúak és nincs bennük olyan adalékanyag, amely tartósan a bőrben tartaná a vizet.

 

  • Próbáljunk ki egy patikai testápolót (lehetőleg hosszú hatásút)
  • Ha ezt jól bírja a bőrünk (24 óra használat után is), akkor vehetünk egy hosszabb (10-20 perc) meleg fürdőt, hogy a bőrünk “megszívja” magát vízzel, majd kíméletes törölközés után azonnal kenjük be magunkat a testápolóval
  • A fürdőolajakat nem javaslom, mert azok nem engedik, hogy a bőr “megszívja” magát, ugyanis már fürdés közben bevonják a bőrt (ha pedig nem vonják be, akkor nem is lesznek elég hatékonyak). Az elcsúszás veszélyéről nem is beszélve…
  • Még kevésbé ajánlom ilyenkor a viszketéscsillapító géleket (pl. Fenistil gél), mert kellemes hűsítő hatás után (mely csak percekig tart) a bőrt tovább szárítva rontják a tüneteket.